Leestip: Waar is mijn speer?

waar-is-mijn-speerWat is een moderne ‘echte man’? Tim Samuels houdt in ‘Waar is mijn speer’ een baanbrekend betoog voor een nieuwe mannelijkheid. Mannen hebben het goed, zegt het Engelse tv-icoon Tim Samuels. Ze verdienen meer dan vrouwen, hebben betere maatschappelijke posities en mogen ook over hun gevoelens praten en voor kinderen zorgen. Toch zit er een addertje onder het gras. Evolutionair gezien hebben alle mannen typisch ‘mannelijke’ gevoelens. Maar daar is bijna geen plaats meer voor. Hoe erg is dat? Hoe kun je man zijn in de 21e eeuw? Samuels analyseert het probleem en wijst ons op aantrekkelijke nieuwe wegen voor echte mannen.

De traditionele pijlers van mannelijkheid staan onder druk. Onze lichamen zijn ontworpen voor een verzamelaar/ jager samenleving. We zijn niet gemaakt om de hele dag op onze kont te zitten en op toetsenborden te rammelen. Maar dit soort werk domineert. Als de economie vervolgens in elkaar dondert heeft dat zijn weerslag op mannelijkheid. Wanneer mannen geen banen hebben, onzeker zijn, hun status en identiteit verliezen, kan dat leiden tot woede of depressie. Als die woede naar buiten wordt geprojecteerd krijgen buitenstaanders de schuld: vrouwen, migranten…

Zijn we doorgeschoten in onze ontwikkeling? Is onze levenswijze – onze geavanceerde, kapitalistische, westerse manier van leven – de beste manier om man te zijn? Zijn we echt gemaakt om elke dag naar kantoor te gaan, gebogen aan een bureau te zitten, eindeloos te streven naar meer status en geld, terug te keren naar onze in principe monogame partner thuis nadat we de moderne mijnenwereld van dating en de giftige geestvervuiling van porno hebben overleefd en tussendoor ons hoofd hebben laten vollopen met zoveel zinloze micro-informatie uit de apparaten waaraan we verbonden zijn, dat we ons brein geen moment de rust hebben gegund om even na te denken over de ongemakkelijke vraag waar het in dit leven nou om draait, of om ons af te vragen of we de bizarre, eeuwenoude religieuze rituelen, die de mens uitstekend leken te dienen sinds hij de rotswanden begon te tekenen, niet iets te enthousiast met de vuilnisman hebben meegegeven? Dat vraagt Tim Samuels zich af. En terecht.

Mooi om te zien hoe Samuels het over de man heeft. Er zijn immers boeken vol geschreven over hoe het is om vandaag de dag vrouw te zijn. Het is goed om ook stil te staan bij de mannelijke ervaring. Om inzicht te geven in hoe het is om een man te zijn in deze tijd. Hoe het mogelijk is om onze aangeboren mannelijkheid te kunnen uitleven zonder een ravage aan te richten. Wat mij betreft een mooie oproep om de normen die we zo vanzelfsprekend vinden in twijfel te trekken en ons af te vragen: ‘ Is dit de manier waarop een man wil leven?’

Goed opgeschreven, open, persoonlijk, rauw en echt. Wel jammer om af te sluiten met een lijstje vormen en methoden waarmee je aan je mannelijkheid moet werken. Dat is nu juist precies waar het knaagt……dan moet je als man weer aan allerlei normen (speren) voldoen. Wel een absolute aanrader voor de zoekende man of beter de man die zijn vrijheid terug wil.

Tim Samuels: ‘ Waar is mijn speer’ en de boekrecensie in de Volkskrant op 22 oktober 2016.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s