Fitheid van de geest

Placeholder ImageJe hebt steeds meer mensen in de organisatie die, als je eerlijk bent, al jaren vast zitten. Komen niet meer in beweging, hebben hun sporen verdiend en ze ‘geloven het verder wel’. En dat terwijl ze waarschijnlijk nog jarenlang aan het bedrijf verbonden zullen blijven. En misschien kijk je ook wel een beetje angstig naar die hongerige dertigers die je de komende jaren liefst niet kwijtraakt aan de concurrent in deze war of talent.

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers is uiteraard al jaren een onderwerp op de HR-agenda. Meestal gaat dit langs de lijn van gezondheid: werk-privé balans, afvallen, gezond eten en een collectief sportprogramma. Dit is uiteraard bijzonder belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van een medewerker. Steeds vaker zie je dat er ook aandacht komt voor de ‘fitheid van de geest’. Het zit niet zo in de Nederlandse (bedrijfs)cultuur, maar je hoort het toch steeds vaker. Bij multinationals met een oorsprong in de Verenigde Staten is het al behoorlijk gemeengoed: programma’s op het gebied van de ‘fitheid van de geest’.

Een voorwaarde voor medewerkers om goed te kunnen functioneren, het beste van zichzelf te blijven geven en hongerig te blijven naar ontwikkeling is dat ze in beweging blijven, figuurlijk bedoeld in dit geval. Ruimte hebben in het hoofd om te anticiperen op de voortdurende veranderingen in deze dynamische wereld. Het tempo ligt hoog. Wie niet mee kan, loopt vast. Valt uit. Raakt overbelast. Wat The Lazy School biedt is het versterken van de ‘fitheid van de geest’: anders omgaan met conflicten, spanningen in een team, verstoorde relatie met een collega of klant, meer jezelf durven meenemen in de communicatie waardoor het contact direct beter wordt. Het gaat erom op een andere manier te gaan kijken naar situaties die volkomen vast lijken te liggen terwijl dat niet het geval blijkt te zijn, bij nader inzien. Het houdt iemand ‘alert, scherp en fit’. De veerkracht neemt toe. Stress neemt af. En niet onbelangrijk, plezier in het werk neemt weer toe.

The Lazy School biedt een programma’s voor het vergroten van de ‘fitheid van de geest’:

  • Theorie en verdieping – we heten niet voor niets The Lazy School.

Het gaat erom inzicht te krijgen in dat de gebruikte strategieën voor geluk in het leven en succesvol zijn in werk beperkt en zelfs averechts hebben gewerkt. Nieuwe inzichten, inzicht in eigen patronen brengen een nieuwe manier van kijken naar de werkelijkheid en zichzelf. Dit is het begin van een ontwikkeling naar ruimte voor beweging en een nieuwe ‘fitheid van de geest’.

  • Meditatie is een bijzonder effectieve methode om de ‘fitheid van de geest’ (dagelijks) te trainen.
  • Inslijten – Oude patronen kunnen soms hardnekkig zijn. Er is oefening nodig om de nieuwe manier van kijken naar zichzelf en de werkelijkheid te integreren en met vertrouwen in te slijten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s