Mediteren is voor mietjes

beeld_boeddha“Mediteren, dat is echt niets voor mij. Ik ben veel te onrustig in mijn hoofd. Ik ben totaal niet zweverig en al helemaal niet spiritueel. Ik zie me al zitten op zo’n kussentje met kaarsjes aan, houd op.” Herkenbaar? Dit is namelijk vaak het beeld dat we van mediteren hebben. Meditatie, dat is iets wat ánderen doen. Maar, meditatie kan iedereen veel brengen. Jong en oud. Mannen en vrouwen.

Wát brengt het je dan? Feitelijk is mediteren niets anders dan stilstaan (zitten in dit geval) bij hoe je er bijzit. Nu bijzit. Letterlijk en figuurlijk. Lichamelijk en geestelijk. Je gedachten overschreeuwen elkaar voortdurend en met andere gedachten probeer jij weer invloed op die gedachten te hebben. Of je probeert ze vakkundig te negeren in de hoop dat ze dan vanzelf in het niets oplossen. Je weet eigenlijk best dat het niet werkt, en toch doe je dit telkens weer. Je schiet er niets mee op, sterker nog, het zorgt ervoor dat je jezelf klemzet. Je blijft in een kringetje ronddraaien.

Het idee van mediteren is niet dat je niets meer denkt. Dat je hoofd helemaal leeg is. Dat is een misvatting die veel mensen hebben. Mediteren is eigenlijk veel meer al die gedachtes maar eens even de vrije loop te laten. Er niets mee te doen. Gewoon voorbij laten komen. En het gekke is dat als je zo met die gedachten omgaat, ze niet meer op hol slaan. Er ontstaat meer ruimte om er rustiger en meer beschouwend naar te kijken. Rust, ja toch wel dus. Dat brengt het zeker. Het lijden aan de stroom van gedachten wordt minder, je ondergaat het ook niet meer lijdzaam. Je komt in een andere verhouding te staan met je gedachten, gelijkwaardiger zou ik het willen noemen. Er ontstaat daarmee ruimte. Ruimte om anders tegen jezelf en de dingen aan te kijken. En vanuit dit stilstaan juist wel in beweging te kunnen komen.

Meditatie is geen quick fix. Het is niet iets dat je alleen elke dinsdagavond doet. Idealiter integreer je het in je dagelijks leven. Het kan overal. In de auto. Onder de douche. Of toch zittend op een kussentje. De ene keer 3 minuten, de andere keer een half uur. Je kunt geleide meditaties doen  of gewoon zelf mediteren. Probeer het eens uit. Kijk wat het met je doet. Je zult jezelf verbaasd doen staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s