De Filosofie

Je wilt iemand eigenlijk het liefst achter zijn bureau vandaan trekken als hij je lang laat wachten. Je hebt de meest geweldige ideeën, maar het wordt eigenlijk nooit wat. Je zit in een vergadering en kunt je gedachten er eigenlijk nooit goed bij houden. Doe je alles liever zelf omdat je eigenlijk niemand echt vertrouwt. Kun je het niet uitstaan als anderen wel op de hoogte zijn en jij niet. Loop je bij een conflict het liefste meteen weg uit de situatie. Heb je vaak het gevoel er niet helemaal bij te horen?

We zitten onszelf nogal eens in de weg. Of gaan bepaalde situaties juist uit de weg. Wie herkent dit niet? Ik scoor zelf in elk geval hoog op een heel aantal van bovenstaande vragen.

“Je gaat het pas zien als je het door hebt”

Deze patronen en reacties zijn bij jou gaan horen: “Zo ben ik nou eenmaal.” Maar, je bent niet zo geboren. Bepaalde ervaringen hebben grote indruk gemaakt (positief en negatief) en ervoor gezorgd dat jij nú op een specifieke manier reageert.

Tijdens een programma ga je – en nee, ik ga niet de therapeut uithangen want dat is helemaal nergens voor nodig – erachter komen wat jouw patroon en strategieën zijn die jij ‘hebt gekozen’. Waarom je doet zoals je doet in bovenstaande situaties. Waar dit vandaan komt en hoe dit jouw denken, voelen en handelen beïnvloedt. Iemand zei ooit: “Je gaat het pas zien als je het door hebt.” En zo is het.

Om te kijken naar je eigen rol in bepaalde situaties. Om dingen in een ander perspectief te gaan plaatsen. Om het eens van verschillende kanten te bekijken. Dat is cruciaal om beslissingen te kunnen nemen die goed bij jou passen en goed voor je zijn.